Ovan syns en s.k. högloftsstuga, en byggnadstyp från medeltiden i södra Götaland.
Möjligen bodde Gisle Michelsson i en liknande stuga på 1600-talet.
Teckning: Iris Ljungquist

Detta är Michelsläkten

1621 fick Borås sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf - samma år som en yngling i Rölle, Fristads socken, blev giftasvuxen. Ynglingen, som var döpt till Gisle, var son till Mikael - eller “Mickel” - som det uttalades (eller Michel som det skrevs i kyrkböckerna).

Några år senare gifte sig Gisle och bosatte sig i den närbelägna byn Äspered i Gingri socken, knappt en mil norr om Borås. Gisles son döptes efter farfar och bar därmed också namnet Michel. Han gifte sig med Kerstin Bosdotter och flyttade till Dållebo i Varnums socken, mitt emellan Borås och Ulricehamn.

Här levde sedan flera generationer av Michlar, medan övriga grenar av släkten spred sig till närliggande socknar kring Varnum. Men släkten skulle även snart komma att sprida sig över hela landet - från Kiruna i norr till Malmö i söder. Många av medlemmarna var nämligen gårdfarihandlare och reste därmed land och rike runt i sin affärsverksamhet.

I dag kan man knyta cirka 25 000 personer till Michelsläkten. Och inom en inte allt för avlägsen framtid kan den växa till att vara en av de största kartlagda släkterna i världen.

Drygt 1 500 av släktmedlemmarna lever i dag i Boråsområdet - en smått unik siffra för en kommun av stadens storlek. Det betyder att drygt 1,5 procent av stadens befolkning är släkt med varandra genom Michel-förfäderna på 1600-talet.

Världens största släktmöte - på Borås Arena

2021 firar staden Borås 400-årsjubileum. I samband med firandet skulle samtidigt världens största släktmöte kunna ta plats. Om det genomförs kan släktens medlemmar i det närmaste fylla Borås Arena. Mer information om rekordmötet presenteras längre fram.


Är du intresserad av mer om Michelsläkten?

Ja, jag har släktingar som är intresserade/sysslar med släktforskning.
Ja, jag är intresserad av att medverka till att släkten växer sig större genom att svara på frågor om min släktgren.
Ja, och jag medverkar gärna i skapandet av en Michelsläktens Facebook-grupp.

Har du egna kommenterar eller frågor att ställa? Skriv i rutan nedan.

Mina kontaktuppgifter (namn):


Ditt svar öppnas i ditt eget e-postprogram som ett "nytt e-brev" när du trycker på knappen ovan.
Observera att du även behöver skicka iväg mejlet!
Om ditt e-postprogram inte öppnas när du trycker på knappen ber vid dig att skicka ett helt vanligt mejl till michel@osterhag.se där du skriver om du är intresserad av något av ovanstående.


Övriga frågor

Vilka personer ingår i släkten?

Ta reda på det i personregistret.

Varför finns inte mitt namn med i personregistret?

Anledningen till att ditt namn saknas är att släktträdet inte omfattar personer födda efter 1940, sök då på dina föräldrars eller deras föräldrars namn istället.

Har vi fått något om bakfoten?

Det är mänskligt att fela. Är några av uppgifterna om din släktgren felaktiga?
Låt oss veta. Skicka ett mejl till michel@osterhag.se

Tack!


Till huvudsidan: http://osterhag.se
Till Michelsläktens startsida: http://osterhag.se/michel